Ταταρικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Γκαλιασγάρ Καμάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°46′58.00″N 49°7′1.05″E / 55.7827778°N 49.1169583°E / 55.7827778; 49.1169583

Ταταρικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Γκαλιασγάρ Καμάλ
Χάρτης
Είδοςθέατρο και θεατρική εταιρεία
ΑρχιτεκτονικήΜπρουταλισμός
Διεύθυνση420021, Россия, Татарстан, г.Казань, ул. Татарстан д.1
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°46′58″N 49°7′1″E
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής22  Δεκεμβρίου 1906
ΒραβείαAcademic theater
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του θεάτρου Καμάλ από τις λίμνες Καμπάν
Το φουαγιέ του θεάτρου στη διάρκεια διαλείμματος
Άποψη της λίμνης Καμπάν και του θεάτρου Καμάλ

Το Ταταρικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Γκαλιασγάρ Καμάλ (ρωσικά: Татарский Академический Театр имени Галиаскара Камала‎‎, ταταρικά: Галиәсгар Камал исемендәге татар дәүләт академия театры) είναι το κορυφαίο ταταρικό θέατρο στην πόλη Καζάν της Ρωσίας. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του θεατρικού συγγραφέα Γαλιασγάρ Καμάλ και ιδρύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1906. [1]

Οι πρώτες γνωστές θεατρικές προσπάθειες των Τατάρων έγιναν κατά τον 19ο αιώνα, με την εμφάνιση ταταρικών ερασιτεχνικών θιάσων σε ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις της Ρωσίας που είχαν μεγάλους πληθυσμούς Τατάρων. Το πρώτο δημοσιευμένο θεατρικό έργο στην ταταρική γλώσσα ήταν το Δυστυχισμένο κορίτσι (1886) του Gabdrakhman Ilyasi (1856-1895), το οποίο πιθανολογείται ότι γράφτηκε υπό την επήρεια του πρώτου Τούρκου θεατρικού συγγραφέα İbrahim Şinasi και του έργου του Şair Evlenmesi (Ο γάμος ενός ποιητή), το οποίο δημοσιεύθηκε το 1860. Και τα δύο έργα θίγουν το πρόβλημα των γάμων από συνοικέσιο, που ήταν πολύ συνηθισμένο γεγονός εκείνη την εποχή.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ταταρικοί ερασιτεχνικοί θίασοι έδιναν δωρεάν παραστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες, τις οποίες παρακολούθησε πολύ λίγος κόσμος. Το ρεπερτόριο αυτών των θιάσων περιελάμβανε συνήθως έργα Ρώσων και ξένων συγγραφέων. Η πρώτη δημόσια παράσταση ενός θεατρικού έργου στη σύγχρονη εποχή πραγματοποιήθηκε το 1906 και διοργανώθηκε από την ομάδα Sayar (Ο ταξιδευτής). Η ομάδα Sayar έγινε τελικά ο κορυφαίος ταταρικός επαγγελματικός θίασος. Το 1939, ο θίασος μετονομάστηκε προς τιμήν του θεατρικού συγγραφέα Γκαλιασγάρ Καμάλ. Το 1987, ο θίασος μετακόμισε στο σημερινό του κτήριο, στις όχθες των λιμνών Καμπάν.

Το τρέχον ρεπερτόριο του θεάτρου αποτελείται κυρίως από έργα που γράφτηκαν από Τατάρους θεατρικούς συγγραφείς, αλλά περιλαμβάνει και πολλά έργα Ρώσων και ξένων συγγραφέων.

Το θέατρο παρέχει ειδικές συσκευές για μετάφραση σε όσα μέλη του κοινού δεν καταλαβαίνουν τα ταταρικά.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού των Τατάρων κατά τη σοβιετική εποχή ήταν ότι στο Ταταρστάν, ως μία από τις «αυτόνομες δημοκρατίες» της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δεν επιτρεπόταν από τη Μόσχα να έχει το δικό της κινηματογραφικό στούντιο. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι Τάταροι ηθοποιοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες μπορούσαν να αναπτύξουν το ταλέντο τους αποκλειστικά και μόνο στον χώρο του θεάτρου. Όλα τα καλλιτεχνικά ταλέντα σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς έκφρασης συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά στο θέατρο και όχι τόσο κινηματογράφο. Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγήσει την εξαιρετική εμπορική επιτυχία του ταταρικού θεάτρου και την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των παραγωγών του, καθώς και την τεράστια δημοτικότητα του θεάτρου ως είδους στην κοινότητα των Τατάρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Galiasgar Kamal Tatar State Academic Theatre». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2009. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]