Lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee oppilaitosta. Samannimisestä televisiosarjasta on erillinen artikkeli.
Lappajärven lukio

Lukio, vanhalta nimeltään kymnaasi (m.kreik. γυμνάσιον, gymnasion), on useissa Euroopan maissa yleissivistävä ja vapaaehtoinen toisen asteen oppilaitos, jonne on mahdollista pyrkiä suoritettuaan peruskoulun. Lukiokoulutuksessa on mahdollista suorittaa ylioppilastutkinto ja siten valmistua lukiosta ylioppilaaksi. Suuri enemmistö opiskelijoista osallistuu ylioppilaskirjoituksiin, mutta lukion oppimäärän voi virallisestikin suorittaa ilmankin. Silloin opiskelija saa vain lukion päättötodistuksen. Lukio antaa valmiudet jatkaa opintoja korkea-asteella eli yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. On myös olemassa alueita, muun muassa eräät Kanadan osat, joilla lukiota vastaavan koulutuksen suorittaminen on pakollista.[1]

Varttuneemmalla iällä suoritettavaa lukiokoulutusta kutsutaan aikuislukioksi tai iltalukioksi.

Lukiokoulutus maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsissa ei nykyään ole varsinaisesti erillisiä lukioita (gymnasium), sillä lukiot ja ammattioppilaitokset yhdistettiin 1970-luvulla yhdeksi koulumuodoksi nimeltään gymnasieskola.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lukio Suomessa
Askola-instituutti, lukio Monninkylässä.

Suomessa toisen asteen koulutus jakautuu lukio- ja ammattikoulutukseen. Vajaa puolet ikäluokasta käy lukion, jonka suorittaminen kestää 2-4 vuotta, tavallisimmin 3. Lukiokoulutus on nykyisin kurssimuotoista. Kurssimuotoisuuteen siirtyminen alkoi vuonna 1996. Lukion kurssimuotoisuuteen liittyy tavallisesti luokattomuus, mutta aivan mahdoton ei ole myöskään kurssimuotoinen luokallinen lukio. Sellaisia ovat steinerlukiot. Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan 75 kurssin läpäiseminen tai 150 opintopistettä, ja ylioppilastutkintotodistuksen saamiseksi täytyy suorittaa hyväksytysti sekä lukion oppimäärä että ylioppilastutkinto, jonka yrittää suorittaa reilu valtaosa lukiolaisista. Lukioita on Suomessa runsaat 300.

Rinnakkaiskoulujärjestelmässä, josta Suomessa siirryttiin peruskoulujärjestelmään asteittain vuosien 1972–1981 uudistuksessa lukio ja sitä edeltänyt viisi- tai kuusivuotinen keskikoulu muodostivat yhdessä kahdeksan- tai yhdeksänvuotisen oppikoulun. Lisäksi oli muutama erillinen lukio. Tuolloin lukio oli linjajakoinen. Lukioon, joka oli keskikoulun kanssa samaa koulua, ei ollut pääsykokeita, vaan keskikoulun, jonne oli pääsykokeet, käytyään oli automaattisesti oikeutettu siirtymään lukioon.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa kuten osassa muistakin englanninkielisistä maista esimerkiksi Suomen lukiota ja Ruotsin aiempaa gymnasiumia suurelta osin vastaava oppilaitos on high school. Vaikka "high school" tarkoittaa kirjaimellisesti "korkeaa koulua", high school ei ole korkeakoulu vaan perusopetuksen ja korkeaopetuksen välinen koulu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Canadian grade level equivalents | Our Kids www.ourkids.net. Viitattu 12.12.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.