Mot (egenskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bibelens historie om Davids kamp mot kjempen Goliat handler blant annet om mot og tapperhet. Illustrasjon av Osmar Schindler (1869–1927) fra 1888.
Wiktionary har ordbokoppføringer om mot (egenskap)

Mot er en persons eller gruppes evne til å være modig, uredd og våge å utfordre seg selv til noe som vanligvis utløser angst, frykt, smerte, risiko, usikkerhet eller intimidering. Begrepet knyttes til selvtillit og en evne til å vise djervhet.

Mot blir vanligvis betraktet som en dyd, men dersom motet tjener et uverdig mål, betegnes det ofte som overmot og lettsinn.

En handling som krever mot, er ikke nødvendigvis farlig. Den som har sperrer, som ved en fobi, og utfordrer seg selv, viser også mot. Den som ikke har angst for en farlig situasjon kan være dumdristig eller naiv (dersom vedkommende kjenner faren). Likevel kan vedkommende bli omtalt som modig.

Mot må ikke forveksles med tapperhet, som er evnen til å holde ut i vanskelige situasjoner. Andre synonymer er blant annet heroisme, dristighet, fasthet, dødsforakt og kampmoral. Det motsatte av å være modig er å være engstelig eller feig.

Mot i kulturhistorien[rediger | rediger kilde]

Mot har i vestlig kulturhistorie ofte vært symbolisert med løven.

Mot og tapperhet i billedkunst og annet (eksempler)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]