Kleio (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kleio sayfasından yönlendirildi)
Albert Wolff'un Berlin'deki Kleio Heykeli

Yunan mitolojisinde, Kleio (Yunanca: Κλειώ) tarihin ilham perisidir veya birkaç mitolojik hikâyede, lir çalmanın ilham perisidir.[1]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Kleio'nun adı etimolojik olarak Yunanca κλέω/κλείω kökünden ("anlatmak", "ünlü yapmak" veya "kutlamak" anlamına gelir) türetilmiştir.[1] İsim Kleio olarak latinleştirilmiştir.[2] Ancak Amerikan Kütüphane Birliği-Kongre Kütüphanesi sistemi gibi bazı modern sistemler, orijinal Yunanca kappa'yı temsil etmek için K'yi ve ει (epsilon iota) diftongunu temsil etmek için ei'yi kullanır.

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm ilham perileri gibi, Kleio da Zeus ile hafıza tanrıçası ve titan olan Mnemosyne'nin kızıdır. Kız kardeşi Müzler ile birlikte, ya Helikon Dağı'nda ya da Parnassos Dağı'nda yaşadığı düşünülmektedir. İlham perileri için diğer ortak yer ise Teselya'daki Olimpos Dağı'na yakın Pieria'dır.

Kleio, Hyacinth (Sümbül) adında bir oğula sahiptir. Babası mitlere göre değişiklik göstermektedir. Bunlar Pierus veya Sparta kralı Oebalus ya da Sparta'da yaşayan Amyclae halkının atası olan kral Amyclas'tır. Bazı kaynaklara göre Kleio, Hymenaios'un da annesidir. Ayrıca bazı kaynaklar onu Argos'ta gömülü bir şair olan Linus'un annesi olarak kabul eder. Ancak kaynağa göre Linus'un ebeveynleri değişkenlik gösterir. Örneğin bazı kaynaklara göre annesi Kleio'nun kız kardeşlerinden Urania ya da Calliope'dir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kleio - Tarihin İlham Perisi - Johannes Moreelse
Charles Meynier - Kleio, Tarihin İlham Perisi - 2003 - Cleveland Museum of Art
İlham Perisi Kleio - Bernhard Rode
Kleio, Tarihin İlham Perisi,1632, Artemisia Gentileschi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179. 
  2. ^ Barchiesi, Alessandro (2010). The Oxford handbook of Roman studies. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198856009.