Muhammed Emin Han

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Muhammed Emin Han 1487-1496 ile 1502-1518 tarihleri arasında iki defa Kazan Han'ı olarak hüküm sürmüştür.

İlk Hükümdarlık Devri[değiştir | kaynağı değiştir]

1487 yılında Moskova Knezliği'nin desteğini alarak Kazan Hanlığı tahtına oturmuştur. Moskova Knezliği'nin desteğini alarak tahta oturduğundan ilk hükümdarlık devrinde izleyeceği politikalarda Moskova Knezliği lehine olacaktır. İlk hükümdarlık devrinde Moskova Knezliği'nin Kazan Hanlığı üzerindeki etkisi artmıştır. Muhammed Emin Han'ın evleneceği kişiden, Kazan Hanlığı'nın diğer devletlerle olan yazışmalarına kadar birçok konuda Moskova Knezliği'ne bilgi veriliyor ve danışılıyordu. Moskova Knezliği'nin hasımları ile olan savaşlarda Kazan Hanlığı'da Moskova Knezliğini desteklemek için ordusunu seferber ediyordu. Moskova Knezliği'nin Kazan Hanlığı üzerindeki etkisi büyük olsa da, Kazan Hanlığı bağımsızlığını korumaktaydı. Fakat Kazan Hanlığı içinde artan Moskova Knezliği etkisinden memnun olmayan asilzadeler Sibir Hanlığı'nın desteğini alarak darbe başlattılar ve Muhammed Emin Han'ı tahttan indirerek yerine Mamuk Han'ı geçirdiler.

İkinci Hükümdarlık Devri[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed Emin Han gerçekleşen darbeden sonra Kazan Hanlığın'dan kaçtı. Fakat Muhammed Emin Han'ın tahttan indirilmesi Kazan Hanlığı'nın iç karışıklıklarını bitirmedi. 1497 yılında Mamuk Han'a karşı bir darbe yapıldı ve yerine Muhammed Emin Han'ın kardeşi Abdüllatif Han Moskova Knezliği'nin desteğini alarak geçti. Abdüllatif Han 1497-1502 yılları arasında Kazan Hanı olarak hüküm sürdü. Fakat Moskova Knezi III.İvan ile ilişkileri kötüleşince Moskova Knezliği tarafından 1502 yılında tahttan indirildi. Abdüllatif Han'ın yerine Muhammed Emin Han Moskova Knezliği'nin desteği ile tekrardan tahtta çıktı. Muhammed Emin Han'ın ikinci hükümdarlık devri ilk hükümdarlık devrine göre farklıydı. İlk hükümdarlık devrinde izlediği Moskova Knezliği taraftarı politikalarına ikinci hükümdarlık devrinde devam etmedi. Moskova Knezliği'nin Kazan Hanlığı üzerindeki etkisini azaltmaya ve Hanlığa tamamen hakim olmaya çalıştı. Moskova Knezi III.İvan'ın 1505 yılında ölmesi işini kolaylaştıracaktı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed Emin Han Aralık 1518 tarihinde 50 yaşında vefat etti.[1] [2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Acar, Serkan, Kazan Hanlığı-Moskova Knezliği Siyasi İlişkileri, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2013.
  2. ^ Hudyakov, Mihail, Kazan Hanlığı Tarihi, Çeviren Ayaz İshaki; hazırlayan İlyas Kemaloğlu. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2.baskı, 2018.