Tataristan ekonomisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tataristan ekonomisi (Tatarca: Татарстан икътисады), Rusya Federasyonu'nun gayri safi milli hasılası açısından altıncı ekonomisidir. 2009 yılında Tataristan'ın gayri safi bölgesel hasılasının hacmi 884232927,6 bin ruble olmuştur.[1]

Tataristan, Rusya Federasyonu içerisinde, doğu ve batı, kuzey ve güney yollarının kesiştiği büyük sanayi işletmeleriyle en yüksek ekonomik gelişme düzeylerinden birine sahiptir. Yakıt ve petrokimya endüstrileri Tataristan'ın ana endüstriyel potansiyelini belirliyor. Tataristan petrol, doğalgaz ve kireç taşı kaynakları bakımından zengindir. Ülkenin en büyük doğal kaynakları petrol ve doğal gazdır. Tataristan yıllık yaklaşık 32 milyon ton ham petrol üretmektedir. Ülkede yaklaşık bir milyar ton petrol olduğu tahmin edilmektedir. Petrol ve doğal gaz Elmet, Leninogorsk, Alabuga, Mendeleyev şehirlerinde çıkarılır. Çıkarılan petrol, boru hattı ile Moskova, Perm, Gorki, Kuibyshev, Yaroslavl, Rezon ve Başkurdistan'daki fabrikalara gönderilir.

Petrol ve gaz endüstrisine ek olarak, kimyasal ve petrokimya endüstrisi de gelişmiştir. Kimyasal fabrikalarda polietilen, aseton, sentetik kauçuk ve film gibi yaklaşık dört bin kimyasal madde imal edilmektedir. Petrokimya endüstrisinde ham petrol, sentetik kauçuk, lastik, polietilen ve petrol ürünleri hakimdir. Ülkede helikopter, uçak, uçak motoru, TIR, otomobil, kompresör, petrol ve gaz pompalama teçhizatları ve yüksek teknoloji ürünü elektrikli cihaz üreten şirketler var. "Kamaz" markalı kamyon üretiminin yaklaşık %24'ü Tataristan'da gerçekleşmektedir. Ülkenin petrokimya şirketlerinde polietilen, sentetik kauçuk ve otomobil lastiği üretimi, Federasyon'da üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca Kazan'da uçak, bilgisayar, kamyon ve dizel motor üreten firmalar da var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]