Містечко (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Містечко
Kasba
Жанр драматичний фільм
Режисер Кумар Шаганіd
Сценарист Кумар Шаганіd
У головних
ролях
Manohar Singhd, Shatrughan Sinhad, Mita Vashishtd і Кумар Шаганіd
Оператор К. К. Махаджанd
Композитор Ванрадж Бгатіяd
Дистриб'ютор National Film Development Corporation of Indiad
Мова гінді
Країна  Індія
Рік 1991
IMDb ID 0102191

«Містечко» — індійський драматичний фільм 1991 року. Автор сценарію і режисер ― Кумар Шагані[en]. Сюжет фільму заснований на повісті «В яру» російського письменника Антона Павловича Чехова. Фільм вважається важливою роботою руху індійського паралельного кіно і став одним з останніх на цьому напрямку, після якого на початку 1990-х років рух вичерпав себе.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет зосереджується навколо дрібного міського підприємця на ім'я Манірам, який отримує великий прибуток, обманюючи людей і продаючи їм несвіжу їжу. Його справи веде невістка Тежу, яка одружена з розумово відсталим молодшим сином Манірама. Старший син Манірама повертається в місто, щоб зіграти весілля, але всі його справи починають йти шкереберть. Він тікає від дружини після шлюбної ночі, і закінчує тим, що його заарештовує поліція в Делі. Поліція проводить розслідування щодо бізнесу, а Тежу починає божеволіти від своєї жадібності[1].

Нагороди та критика[ред. | ред. код]

Фільм «Містечко» став третім фільмом Кумара Шагані, відзначеним кінопремією Filmfare Awards у номінації «Кращий фільм на думку критиків»[2].

«Містечко» отримав характеристику повільного і мелодраматичного фільму, нехарактерного для стилю Шагані. Фільм отримав визнання більшості критиків. Кіноблог Ellipsis дав позитивну рецензію на фільм, зазначивши, що «одним з найбільш приголомшливих естетичних елементів фільму є позиціювання кінокамери, яка рухається паралельно психологічному та емоційному настрою героїв, а вікна і дверні прорізи з'являються багаторазово протягом дій персонажів таким чином, що зовнішні пейзажі зливаються воєдино з інтер'єром, створюючи відчуття соціальної інерції і навіть сільського декадансу. Режисер Шагані акцентує на обрядах і традиціях, пов'язаних з історією родини, що нагадує філософський підхід, характерний для антропологів»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kasba MUBI Page. MUBI. Архів оригіналу за 15 квітня 2018. Процитовано 2 листопада 2017.
  2. Previous Awards: Critics Award for Best Film (англ.). The Times of India. Архів оригіналу за 18 грудня 2014. Процитовано 2 листопада 2017.
  3. Kasba Review. ELLIPSIS. Архів оригіналу за 18 жовтня 2017. Процитовано 2 листопада 2017.