Грибництво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вирощування грибів — галузь сільського господарства, що займається культивуванням і переробкою різних видів їстівних грибів (печериця, глива і інших) і виробництвом міцелію. В даний час розрізняють промислове грибництво (що включає культивування та переробку) і аматорське грибництво (що включає збиральництво дикорослих грибів).

Для розведення найкраще підходять сапротрофні гриби, для яких легко можна підібрати відповідний субстрат — удобрений ґрунт, деревину, тирсу, солому або гнойовий компост. Найчастіше вирощують ті види грибів, які плодоносні протягом тривалого сезону або цілий рік.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Гриби не рослини, і потребують інших умов для оптимального росту. Рослини розвиваються за допомогою фотосинтезу, процесу що перетворює атмосферний діоксид вуглецю у вуглеводи, особливо в целюлозу. В той час як сонячне світло є джерелом енергії для рослин, гриби отримують всю свою енергію і матерію для росту з свого середовища росту, через біохімічний процес розкладання. Це не обов'язково означає, що світло не є необхідною умовою, оскільки деякі гриби використовують світло як сигнал для плодоношення. Проте всі матеріали для росту повинні бути присутніми в середовищі росту. Гриби добре ростуть при умовах вологості близьких до 95–100%, і рівня вологості підкладки від 50 до 75%.

Замість насіння, гриби розмножуються безстатевим шляхом за допомогою спор. Спори можуть заражатися мікроорганізмами, що переносяться повітрям і які будуть своєю дією перешкоджати росту гриба і здоровому розмноженню.

Грибниця, або активно зростаюча грибна культура, поміщається у субстрат—як правило стерилізовані зернові, такі як жито або просто—і зростають у цих зернах. Це називають інокуляцією. Інокульовані зерна називають ікрою. Використовувати спори є іще одним способом інокуляції, але це менш розвинутий і менш надійних шлях ніж використовувати міцелій. Оскільки вони теж легко заражаються, їх використовують лише в лабораторних умовах .

Техніки[ред. | ред. код]

Всі технології вирощування грибів, потребують правильного поєднання вологості, температури, субстрату (середовища росту) і інокуляту (ікри чи стартової культури).

Вирощування на дворі[ред. | ред. код]

Культивовані гриби шіїтаке

Гриби можна вирощувати на колодах, що розміщуються на відкритому повітрі в стосах або купах, як це відбувається уже сотні років. При застосуванні такого методу стерилізацію не проводять. Оскільки таке вирощування може бути не прогнозоване і сезонне, менше ніж 5% комерційних грибів вирощуються таким чином.[1] Колоди інокулюють грибницями, а потім дозволяють зростати їм в умовах подібним до природних. Плодоношення, спричиняють сезонні зміни, або короткочасне змочування колод холодною водою. За технологією зовнішнього вирощування, традиційно вирощували шіїтаке і гливи, хоча натомість стали використовувати закрите вирощування в лотках із застосуванням штучних колод виготовлених із стисненого субстрату.

Шість фаз культивації грибів[ред. | ред. код]

Фаза Проміжок часу Температура Процес(процедура)
1. Фаза I компостування 6–14 днів[2] Регуляція вмісту води і NH3 через мікробну дію.

Додається добрива / добавки

2. Фаза II компостування або пастеризація 7–18 днів методом компостування, ~2 години на пастеризацію (теплова стерилізація)[3] Зменшується кількість потенційно шкідливих мікробівs шляхом подальшого компостування або теплової стерилізації.

Усувається небажаний NH3.

3. Стадія ікринок і ріст 14–21 днів[3] 24–27°C; має бути вище 23°C; для швидкого росту.[2]

має бути нижче 27–29°C аби уникнути пошкодження міцелію[3]

Додається стартова культура.

Дозволяється міцелію рости через субстрат (підкладка) і утворювати колонію.

Залежить від розмірів субстрату і складу.

Завершується коли грибниця поширилася по всьому шару підкладки.

4. Укривання 13–20 днів Сприяє формуванню первороддя або грибних шпильок.

Додається верхне накриття або покривало на колонізований субстрат.

Удобрювання азотом збільшує врожай.

Спричиняє утворення зародків

5. Зародження 18–21 днів[2] Раннє формування впізнаваних грибів із міцелію.

Регулювання температури, вологості і вмісту CO2 впливатиме на кількість зародків і розмір грибів

6. Збір (Зрізання) Повторюється циклами від 7- до 10-днів[3] Врожай

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вирощування білих грибів у домашніх умовах. Архів оригіналу за 5 грудня 2021. Процитовано 5 грудня 2021.
  2. а б в Daniel J. Royse; Robert B. Beelman. Six Steps to Mushroom Farming. Архів оригіналу за 2 жовтня 2011. Процитовано 14 листопада 2017.
  3. а б в г Basic Procedures for Agaricus Mushroom Growing (PDF). College of Agricultural Sciences, Agricultural Research and Cooperative Extension. Архів оригіналу (PDF) за 21 вересня 2007.

Див. також[ред. | ред. код]