Загальна рівновага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Економічна теорія загальної рівноваги (англ. general equilibrium) яка визначає поведінку попиту, пропозиції та ціни на кількох взаємопов'язаних ринках. У вузькому значенні під загальною рівновагою розуміється одночасний рівноважний стан всіх ринків цієї економіки. Тим самим теорія загальної рівноваги протиставляється теорії часткової рівноваги[en] , у якій ринки розглядаються ізольовано один від одного.

У теорії загальної рівноваги вивчаються два великих питання. По-перше, вона вивчає економіку за допомогою моделі рівноважних цін. По-друге, вона визначає обставини, у яких встановлюється загальна рівновага у вузькому значенні. Теорія зародилася в 70-х роках XIX століття, одним із її наріжних каменів стала робота «Елементи чистої політичної економії» французького економіста Леона Вальраса[1] .

Сучасна концепція загальної рівноваги склалася в 1950-і роки на основі робіт Кеннета Ерроу, Жерара Дебре і Лайонела Маккензі[2][3] . У роботі «Теорія вартості» (1959) Дебре представив аксіоматичну модель загальної рівноваги, виклавши їх у стилі Ніколя Бурбаки . Такий підхід дозволив визначити основні об'єкти (товари, ціни) без зазначення конкретної економічної інтерпретації. Модель допускала різні інтерпретації цих об'єктів, з яких найбільшу теоретичну цінність представляють три.

Згідно з першою з інтерпретацій, товари, що відрізняються місцем постачання, трактуються як різні. Наприклад, яблука, що продаються в Лондоні та Парижі — два різні товари, вони торгуються на двох різних ринках. Тоді модель може використовуватися для просторового моделювання міжнародної торгівлі . Відповідно до другої інтерпретації, товари вважаються різними при розбіжності часу постачання. Припустимо, у початковий час всі ринки перебувають у рівновазі. Агенти купують і продають контракти на постачання певного товару у певний час. Тоді модель зводиться до опису всієї (за видами товарів та за датами) сукупності форвардних ринків . Нарешті, у третій інтерпретації товари вважаються різними при розбіжності певного стану природи[en]. У такій ситуації контракт на постачання товару може містити опис умов, за яких відбудеться постачання[4] . Інтерпретації можна поєднати. Товар визначається часом і місцем постачання, умовами постачання та, власне, своїми споживчими властивостями.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walras, Léon. Elements of Pure Economics. — Irwin, 1954. — ISBN 0-678-06028-2. Scroll to chapter-preview links. [Архівовано 11 червня 2016 у Wayback Machine.]
  2. Arrow, K. J.; Debreu, G. The Existence of an Equilibrium for a Competitive Economy // Econometrica : journal. — 1954. — Vol. 22, no. 3 (5 May). — P. 265—290. — DOI:10.2307/1907353.
  3. McKenzie, Lionel W. On the Existence of General Equilibrium for a Competitive Economy // Econometrica : journal. — 1959. — Vol. 27, no. 1 (5 May). — P. 54—71. — DOI:10.2307/1907777.
  4. Gérard Debreu. [1] — New York : Wiley, 1959. — С. 98. Архівовано з джерела 27 серпня 2014

Література[ред. | ред. код]