Піднята цілина (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піднята цілина
рос. Поднятая целина
Жанр роман
Форма роман
Автор Михайло Шолохов
Мова російська
Написано 1932—1959
Опубліковано 1932—1959
Країна  СРСР
Нагороди Ленінська премія (1960)

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Піднята цілина» (рос. «Поднятая целина») — роман Михайла Шолохова. Перший том роману опублікований в 1932 році, другий — в 1959-му. Твір присвячений радянській колективізації на Дону і руху «25-тисячників», має виразне агітаційно-пропагандистське спрямування. У 1960 році робота була удостоєна Ленінської премії.

Історія створення[ред. | ред. код]

Робота над романом була розпочата ще до завершення роботи над романом «Тихий Дон». Перша книга вийшла в 1932 році у журналі «Новый мир» і була сприйнята як самостійний, завершений твір. Другу частину автор завершив незадовго до початку німецько-радянської війни, але у 1942 році її рукопис був втрачений під час бомбардування. На початку 1950-х Шолохов повернувся до роботи над другою частиною, і в 1959 році вона вийшла у світ.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події роману розгортаються в 1930 році, у розпал колективізації, на Дону. На хутір Грем'ячий Лог за завданням партії приїжджає комуніст, двадцятип'ятитисячник, колишній моряк і робітник Путиловського заводу, Семен Давидов. Він знайомиться з керівником місцевого партійного осередку Макаром Нагульновим і головою сільради Андрієм Разметновим. Разом вони організують колгосп, долаючи недовіру «середняків», борючись зі шкідництвом і безгосподарністю.

Персонажі[ред. | ред. код]

Семен Давидов (рос. Семён Давыдов) — головний герой, колишній моряк і колишній робітник Путиловського заводу. Представник руху двадцятип'ятитисячників. Зображується як «правильний» комуніст і стереотипний герой громадянської війни. Радикально настроєний проти «контри», є ініціатором розкуркулення заможних селян у Грем'ячому Логу. Водночас з цим дещо нерішучий і вельми тактовний.

Макар Нагульнов — секретар Грем'ячівського партосередку, описується одним з персонажів як людина з характером «з самих лише кутів, і всі вони гострі». Один із знакових персонажів твору. Ветеран Громадянської війни. Має вкрай ліворадикальні погляди. Фанатично відданий комуністичній ідеології та ідеї Світової революції, з метою сприяння якій в другій частині навіть починає вчити англійську мову.

Андрій Разметнов (рос. Андрей Размётнов) — голова сільради Грем'ячого Логу, поміркований і спокійний чоловік. У молодості втратив дружину і часто переживає з цього приводу. Після загибелі Нагульнова стає секретарем Грем'ячівського партосередку.

Дід Щукар — знаковий персонаж твору, чиє ім'я стало прозивним.Вперше з'являється в творі в розділі 2, але не вказано що це він.

Олександр Онисимович Половцев  — головний антагоніст твору, осавул Білої армії, бувший сотник Островного. Бере участь у масштабному контрреволюційній змові проти Радянської влади. Намагається створити повстанську армію з козаків Грем'ячого Логу. Не розлучається зі своєю шаблею. Вбиває Давидова і Нагульнова в кінці другої книги, й утікає в Узбекистан. У кінці визнає свою поразку, видає спільників. Його засуджують до розстрілу. На думку Н. Ф. Теплицина, прообразом Половцева послужив осавул Олександр Сенін.

Островнов Яків Лукич — хороший господар, з'ява в розділі 1 кн.1

Ушаков Демко

Любишкін Павло — червоний партизан

Лосєв Аркадій — голова СОЗу

Менок Аркадій

Пояркова Марина

Бородін Тит Костянтинович

Майданников Кіндрат Христофорович

Гладилін — церковний староста (ктитор)

Критика[ред. | ред. код]

Роман зазнав жорсткої критики з боку прибічників сталінських методів управління та їхніх опонентів. Федір Гладков, давній опонент Шолохова, критикував роман за ідеалізацію козацтва та недостатньо позитивні образи комуністів[1]; Віктор Астаф'єв вважав роман неправдивим та зазначав, що заслані до Сибіру колишні «куркулі» були про роман не кращої думки[2].

Екранізації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]