Харчові відходи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Харчові відходи — продукти, які повністю або частково втратили свої первинні споживчі властивості в процесах їх виробництва, переробки, застосування або зберігання.

Поняття «харчові відходи» включає залишки їжі людини, а також відходи кухонь і пекарень, підприємств харчової промисловості. Склад їх змінюється в залежності від джерела надходження.
Відходи кухонь після відповідної стерилізації з метою знешкодження збудників інфекції можна використовувати для відгодівлі свиней разом з комбікормом. Відходи мають, здебільшого, середній вміст протеїну і високий — жиру.

Харчові відходи — частина побутових відходів, одна з екологічних проблем суспільства споживання та, з іншого боку, ресурс в економіці замкнутого циклу.

Щороку пересічний українець викидає на смітник близько 250 кілограмів побутових відходів. До половини з них становлять харчові відходи. Плюс папір і картон, скло, метали, будівельне сміття тощо.

З цих 250 кілограмів мінімум 50, якщо не лінуватися, можна відправляти не на смітник, а на пункти приймання вторинної сировини. Якби так учинив кожен українець, кількість твердих побутових відходів скоротиться на 10 мільйонів кубометрів, кажуть екологи. Якщо ці 10 мільйонів ліквідованих кубів завантажити у залізничні вагони, такий «потяг» простягнеться через всю Україну із Заходу на Схід.

Як же правильно поводитися з відходами? Ємність, в яку вони збираються, повинна повністю виключити можливість їхнього загнивання та розкладання.

Причина появи харчових відходів: занадто велика кількість куплених продуктів у магазинах, люди не встигають їх вживати у їжу і вони псуються.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]