Цивільне будівництво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Об'єкти цивільного будівництва. Шанхай, Китай.

Цивільне будівництво (цивільна інженерія, англ. civil engineering) — будівельна галузь, що займається зведенням будівель і споруд цивільного призначення.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Цивільне будівництво, займаючись створенням об'єктів цивільного призначення, включає такі об'єкти як мости, шосейні дороги, залізниці та вокзали, швидкісні системи міського транспорту, тунелі, аеропорти, промислові підприємства, житлові будинки і адміністративні будівлі, готелі, гаражі, монументи, греблі, причали, канали, водні шляхи, іригаційні системи, водоводи і установки для обробки води, системи переробки сміття, промислових і комунальних стічних вод, берегоукріплювальні споруди, лінії електропередач і тощо.

Потреби цивільного будівництва вимагають проведення таких досліджень, як вивчення властивостей застосовуваних матеріалів, особливостей місцевості, в тому числі характеристик ґрунтів і різних гідравлічних параметрів. До галузі цивільного будівництва примикають такі дисципліни, як архітектура, іригація, транспорт, ґрунтознавство, геодезія, гідрологія, а також технологія будівництва в різних умовах експлуатації, включаючи сейсмонебезпечні зони.

Об'єкти, що зводяться в ході цивільного будівництва, можуть бути капітальними і тимчасовими. До перших відносяться всі будівлі і споруди, передбачені проектно-кошторисною документацією і є невід'ємною частиною споруджуваного комплексу. Тимчасовими вважаються будівлі і споруди, збудовані на час проведення будівельно-монтажних робіт. Це можуть бути тимчасові під'їзні дороги, побутові приміщення та інші об'єкти, призначені для створення необхідних умов будівельникам на весь період роботи. По закінченню будівництва тимчасові об'єкти підлягають демонтажу і прибираються з території.

Для початку будівельних робіт на території України необхідно отримати дозвіл на виконання будівельних робіт. Будь-які будівництво без оформлення вище зазначених документів називається "Самобудом" або самочинне будівництво. Таку нерухомість заборонено вводити в експлуатацію чи овормлювати на неї право власності.

Джерела[ред. | ред. код]

  • W.F. Chen and J.Y. Richard Liew, ред. (2002). The Civil Engineering Handbook. CRC Press. ISBN 978-0-8493-0958-8. 
  • Jonathan T. Ricketts, M. Kent Loftin, Frederick S. Merritt, ред. (2004). Standard handbook for civil engineers (вид. 5). McGraw Hill. ISBN 978-0-07-136473-7. 
  • Muir Wood, David (2012). Civil Engineering: a very short introduction. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-957863-4. 
  • Blockley, David (2014). Structural Engineering: a very short introduction. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-967193-9. 

Посилання[ред. | ред. код]