Перейти на страницу файла на Викискладе

Файл:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten deurpaneel TMnr 4416-6.jpg

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Houten_deurpaneel_TMnr_4416-6.jpg(700 × 489 пкс, размер файла: 207 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Краткое описание

Nederlands: Deur (onderdeel)Nederlands: Houten deurpaneel
Название
Nederlands: Deur (onderdeel)
Nederlands: Houten deurpaneel
Описание
Nederlands: Dit paneel toont o.a. een moslimgeestelijke met zijn gebedsnoer, door parasols beschermd tegen de zon (zie ook Carroll, 1966: 160). Het deurpaneel is, tezamen met negen andere, in opdracht vervaardigd (opmerking 1). Per deur zouden vijf panelen gebruikt worden, maar in verband met de kosten en transportproblemen werd afgezien van het bestellen van twee complete deuren. Eén deur zou dus bestaan hebben uit vijf boven elkaar liggende panelen (zie voor een afbeelding Carroll, 1966: pl. 41).

Volgens de heer Leyten (conservator Tropenmuseum) bestaan de afbeeldingen op de tien panelen uit zowel traditionele Yoruba motieven, moderne motieven als een combinatie van beide. De houtsnijder illustreert op de panelen het dagelijks leven van de Yoruba aan de hand van kleding, gebruiksvoorwerpen, sieraden en situaties uit het dorpsleven. Hij vertelt echter geen verhalen of echte historische gebeurtenissen. Ook maakt hij geen gebruik van landschappen of achtergronden. Elementen hieruit worden wel gebruikt om de menselijke figuren te 'ondersteunen', zoals een stoel om op te zitten en een boom om in te klimmen.

Het type snijwerk en locatie van de deur is nauw verbonden met de rang en status van de bewoner. Uitgebreid, verfijnd en geschilderd houtsnijwerk is terug te vinden in de huizen van koningen, chiefs en de welgestelden in de Yoruba maatschappij (Borgatti: 1969). De meeste huizen in Nigeria bezitten maar één deur en deze draait meestal in een houten gat.

De Yoruba is het meest urbane Afrikaanse volk. Al vanaf de 11e eeuw was hun eerste stad, Ile-Ife, het centrum van een invloedrijke stadstaat, en gauw volgden andere stadstaten met bruisende centra. Deze ontwikkeling heeft zich tot de dag van vandaag voortgezet. De Yoruba cultuur heeft nauwe raakvlakken met die van de Fon in zuidelijk Benin en Togo. Hun politieke systemen en religieuze werelden zijn vrijwel identiek, en ook de kunsten van beide groepen tonen wederzijdse beïnvloeding.

Veel van de objecten worden gebruikt in de religie en voor het onderschrijven van de leiderschapssystemen van het koninklijke hof en van de ouderengenootschappen, de Ogboni. Deze genootschappen, met zowel mannelijke als vrouwelijke leden, regeren samen met de koning. Ogboni moet machtsmisbruik door de koning voorkomen, fungeren als rechtbank en spelen een hoofdrol bij het kiezen, inaugureren maar ook begraven van koningen.
Дата между 1977 и 1978
date QS:P571,+1977-00-00T00:00:00Z/8,P1319,+1977-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1978-00-00T00:00:00Z/9
Размеры circa 29 x 45,6cm (11 7/16 x 17 15/16in.)
Инвентарный номер
4416-6
Примечания
Nederlands:
Culturele Herkomst: Yoruba cluster, Yoruba regio
Functionele categorie: openingen en hun bedekkingen, openings and covers
Geografische Herkomst: Nigeria
Materiaal - hoofd: hout
Techniek: Gesneden
Voorstelling Object: bidsnoeren, gebedsnoeren, parasols, prayer beads (are cords with sets of beads on them for praying purposes such as Catholic rosaries or the malas used by Hindus, Siks and some Buddhists), rozenkransen, schrijfplanken, writing boards (are wooden tablets with a clay surface-layer upon which the writing of ink koran-texts is practiced; when finished and memorized they are wiped clean with a sponge)
Voorstelling religie: islam, islamitisch
Voorstelling/iconografie: Religieus persoon
Источник/Фотограф Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Лицензирование

w:ru:Creative Commons
атрибуция распространение на тех же условиях
Этот файл доступен по лицензии Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Вы можете свободно:
  • делиться произведением – копировать, распространять и передавать данное произведение
  • создавать производные – переделывать данное произведение
При соблюдении следующих условий:
  • атрибуция – Вы должны указать авторство, предоставить ссылку на лицензию и указать, внёс ли автор какие-либо изменения. Это можно сделать любым разумным способом, но не создавая впечатление, что лицензиат поддерживает вас или использование вами данного произведения.
  • распространение на тех же условиях – Если вы изменяете, преобразуете или создаёте иное произведение на основе данного, то обязаны использовать лицензию исходного произведения или лицензию, совместимую с исходной.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Краткие подписи

Добавьте однострочное описание того, что собой представляет этот файл

Элементы, изображённые на этом файле

изображённый объект

image/jpeg

212 199 байт

489 пиксель

700 пиксель

История файла

Нажмите на дату/время, чтобы посмотреть файл, который был загружен в тот момент.

Дата/времяМиниатюраРазмерыУчастникПримечание
текущий11:34, 21 июля 2012Миниатюра для версии от 11:34, 21 июля 2012700 × 489 (207 КБ)M.casanova

Следующая страница использует этот файл:

Глобальное использование файла

Данный файл используется в следующих вики: