Обсуждение:Стефан (Цикурас)

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσών κ. Στέφανος (κατά κόσμον Στυλιανός Τσίκουρας του Σταματίου και της Σταματίας) εγεννήθη την 10-10-1920 στην Πυραμά της Χίου. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς. Κατά τα δύσκολα χρόνια της παιδικής του ηλικίας γνώρισε μεγάλες δυσκολίες ως ο μικρότερος μεταξύ των αδελφών του.

Το 1941 ακολουθεί τον Μοναχισμό στην Ιερά μονή Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου της Χίου. Γέροντάς του υπήρξε ο Ηγούμενος τότε της Μονής αυτής Διονύσιος Κολόμβος. Στις 10 / 23 - 4 - 1944 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του Επισκόπου Χίου Ιωακείμ, ενώ στις 23 – 2 - / 8 – 3 - 1947 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος υπό του Επισκόπου των Γ.Ο.Χ. Διαυλείας Πολυκάρπου, αφού εν τω μεταξύ είχε προσχωρήσει στην Ακαινοτόμητη Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό Εδικάσθη επτά φορές. Φυλακίσθηκε στις φυλακές της Χίου επί 30 ημέρες και εκτοπίσθηκε από το νησί της Χίου, έπειτα από ενέργειες του τότε καινοτόμου Μητροπολίτου Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη, ο οποίος υπήρξε μέγας διώκτης των Γ.Ο.Χ.

Στις 6 – 12 – 1949 προεχειρήσθη Αρχιμανδρίτης από τον πρώην Φλωρίνης Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Παιανίας.

Ευρισκόμενος εξόριστος από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ίδρυσε στην περιοχή Κορωπίου Αττικής την Ιερά Μονή Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου. Εξυπηρέτησε ως εφημέριος πολλές ενορίες του Ιερού Αγώνος των Γ.Ο.Χ. και υπήρξε μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής η οποία ανέλαβε την ηγεσία της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. μετά την κοίμηση του πρώην Φλωρίνης κυρού Χρυσοστόμου. Το 1979 εχειροτονήθη Επίσκοπος Καρδαμύλων Χίου και αργότερα προεβιβάσθη σε Μητροπολιτη Χίου Ψαρών και Οινουσών. ссылка:

orthodoxia.forumup.gr/post-4451-orthodoxia.html