Обсуждение:Убийство Бронислава Перацкого

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

Свидетельства Судоплатова[править код]

Це убивство також було здійснене всупереч волі лідера ОУН. Про це розповів у своїх спогадах Павло Судоплатов. «Повною несподіванкою стала для мене новина, що вбивство польського міністра генерала Пєрацького в 1934 році українським терористом Мацейком було проведено всупереч наказу Коновальця і ​​стояв за цим Бандера, що змагався з останнім за владу. Бандера прагнув до контролю над організацією, граючи на природної неприязні українців до Пєрацького, який ніс відповідальність за репресії проти української меншини в Польщі. Коновалець розповів мені, що до цього часу між Польщею і Німеччиною був підписаний договір про дружбу, так що німців жодним чином не влаштовували будь-які ворожі акції по відношенню до поляків. Вони були так розлютовані, що видали Миколу Лебедя, який переховувався в Німеччині. Вбивця генерала, Мацейко, зумів сховатися.

У Чехословаччині ОУН мала потужну підтримку з боку влади. У президента Бенеша були з Коновальцем особисті стосунки ще з часів першої світової війни. Однак, коли ОУН "вийшла з-під контролю" влади і здійснила вбивство Перацького, ці відносини погіршилися. Незважаючи на емоційний виступ Бандери на суді на захист справи українського націоналізму, він та інші організатори були засуджені до смертної кари через повішення. Однак тиск Німеччини на польську владу зрештою врятував їм життя. Смертний вирок замінили тюрмою». Судоплатов П. А. Спецоперации. Лубянка и Кремль 1930–1950 годы. — М.: ОЛМА-ПРЕСС, 1997. – С. 19. https://www.ar25.org/node/23562#_ftn1

«Полной неожиданностью явилась для меня и новость, что что убийство польского министра генерала Перацкого в 1934 году украинским националистом Мацейко было проведено вопреки приказу Коновальца и стоял за этим Бандера, соперничавший с последним за власть. Бандера, стремился к контролю над организаций, играя на естественной неприязни украинцев к Перацкому, который нёс ответственность за репрессии против украинского меньшинства в Польше. Коновалец рассказал мне, что к этому времени между Польшей и Германией был подписан договор о дружбе, так что немцев никоим образом не устраивали любые враждебные акции по отношению к полякам»

Вопросы и сомнения[править код]

https://www.ar25.org/node/35175 -

  • Хто прийняв рішення про вбивство Б. Пєрацького?
  • Хто і як підготовив і виконав атентат?
  • Убивство Я. Бачинського і І. Бабія
  • Варшавський процес: обвинувачення ОУН
  • За що було вбито міністра Пєрацького: візія ОУН
  • Революційний трибунал ОУН

https://www.ar25.org/node/22572 -

Частина організаторів атентату Перацкого намагалася сховатися на території Німеччини. А Німеччина на той час мала з Польщею договір про мир і добросусідські відносини від того ж таки 1934 року. Тож німецька влада заарештувала резидента ОУН у Берліні Ріко Ярого, помістивши його на певний час у в'язницю, а бойовика Миколу Лебедя видали польській владі. Тоді ж у в'язницю, а згодом до концтабору потрапили інші діячі націоналістичного підпілля — Дарія Гнатківська (майбутня дружина Лебедя), Степан Бандера, Роман Шухевич та інші.