Перейти на страницу файла на Викискладе

Файл:COLLECTIE TROPENMUSEUM Reclamebord van een juwelier TMnr 5723-18.jpg

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

Исходный файл(517 × 700 пкс, размер файла: 325 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Краткое описание

Nederlands: ReclamebordNederlands: Reclamebord van een juwelier
Название
Nederlands: Reclamebord
Nederlands: Reclamebord van een juwelier
Описание
Nederlands: Dit type reclameborden wordt in de literatuur gerekend tot de 'Popular Arts'. Kunstuitingen die hun ontstaan danken aan de moderne stedelijke milieus, waarin voornamelijk ongeschoolden de schilder- en beeldhouwkunst beoefenen: kunst die voortkomt uit het volk.

Het verdwijnen van de banden die het collectieve dorpsleven met zich meebrengt leidde tot een grotere vrijheid van expressie. Ook de anonimiteit van het individu in de stad stimuleert de fantasie. In de stad ontwikkeld zich zo een nieuwe cultuur die in het gehele straatbeeld is terug te vinden. De reclameborden weerspiegelen het leven, de doelen en de dromen van de (met name armere) stadsbewoners. Dit exemplaar is afkomstig uit de stad Ebolowa.

In het huidige economische systeem is de concurrentie tussen kleine bedrijfjes enorm groot, als een gevolg daarvan ontstond de behoefte aan aandacht trekkende reclameborden. Met vrolijke kleuren, wervende teksten en heldere plaatjes probeert men de kwaliteit van zijn waren aan te prijzen. Nauwe samenwerking tussen kunstenaar en ondernemer is hiervoor wel vereist. Voor het bedrijf wordt een klinkende naam gekozen en de kunstenaar geeft op het reclamebord duidelijk aan welke exclusieve diensten hier geboden worden of welke exclusieve artikelen hier gekocht kunnen worden. Voor de wervende tekst wordt meestal een waarheid, spreekwoord (of deel daarvan) of de titel van een lied gekozen. Vaak spreekt uit de tekst en de afbeeldingen het verlangen naar een welvarend leven.

De reclameborden hebben een geheel eigen charme. Ze zijn kleurrijk, vaak komisch, onderhoudend, grijpen terug op recente gebeurtenissen en weerspiegelen het dagelijks leven van de stadsbewoners voor wie haarstijl, kleding, muziek en sport belangrijke bezigheden zijn. De ontwerpen en afbeeldingen veranderen dan ook door de tijd. De stad is geen geïsoleerd gebied, reclameborden verwijzen veelal naar beroemde personen (gekopieerd van een foto), objecten en gebeurtenissen en in sommige gevallen wordt de Westerse cultuur 'hergebruikt'.

De makers van deze borden zijn veelal jonge, ondernemende mannen die op deze manier zich staande weten te houden in de stad. Vaak wordt gestreefd naar eeuwige roem: dit individualisme is een typisch stadskenmerk. Zo tref je namen aan als: 'Art Prince, Roméo-Negro' en 'Grand Maitre'. Altijd zijn de namen gewichtig, vol humor of zelfbespotting. De kwaliteit van de borden is zeer wisselend, maar er zitten ook ware kunstenaars tussen. Deze werken veelal vanuit een klein atelier, hebben zichzelf het schilderen aangeleerd, en worden bijgestaan door leerlingen.

Dit exemplaar toont een realistische schildering van een man en vrouw. Zij draagt glinsterende juwelen. De tekst 'Tame zu Ebolowa' betekent 'kom eens hier / verzamelplaats voor hoeren'. Het is opmerkelijk dat er geen enkele gêne is om hoeren als reclame te gebruiken, iets wat in Nederland juist de waarde van de juwelier naar beneden zou halen.
Дата август 1983
date QS:P571,+1983-08-00T00:00:00Z/10
Размеры circa 68,5 x 50,5cm (26 15/16 x 19 7/8in.)
Инвентарный номер
5723-18
Надписи Hé Zoul
Примечания
Nederlands:
Functionele categorie: handel en dienstverlening, painting, schilderkunst, trade and service
Geografische Herkomst: Cameroon, Cameroun, Kameroen
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: verf
Techniek: olieverfschildering
Источник/Фотограф Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Лицензирование

w:ru:Creative Commons
атрибуция распространение на тех же условиях
Этот файл доступен по лицензии Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Вы можете свободно:
  • делиться произведением – копировать, распространять и передавать данное произведение
  • создавать производные – переделывать данное произведение
При соблюдении следующих условий:
  • атрибуция – Вы должны указать авторство, предоставить ссылку на лицензию и указать, внёс ли автор какие-либо изменения. Это можно сделать любым разумным способом, но не создавая впечатление, что лицензиат поддерживает вас или использование вами данного произведения.
  • распространение на тех же условиях – Если вы изменяете, преобразуете или создаёте иное произведение на основе данного, то обязаны использовать лицензию исходного произведения или лицензию, совместимую с исходной.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Краткие подписи

Добавьте однострочное описание того, что собой представляет этот файл

Элементы, изображённые на этом файле

изображённый объект

image/jpeg

333 171 байт

700 пиксель

517 пиксель

История файла

Нажмите на дату/время, чтобы посмотреть файл, который был загружен в тот момент.

Дата/времяМиниатюраРазмерыУчастникПримечание
текущий08:15, 21 июля 2012Миниатюра для версии от 08:15, 21 июля 2012517 × 700 (325 КБ)M.casanova

Нет страниц, использующих этот файл.

Метаданные