Перейти на страницу файла на Викискладе

Файл:Model van een sluisdeur, NG-MC-990.jpg

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

Исходный файл(6496 × 4872 пкс, размер файла: 2,58 МБ, MIME-тип: image/jpeg)

Краткое описание

Описание
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Model van een sluisdeur van en waaiersluis
Objecttype: demonstratiemodel
Objectnummer: NG-MC-990
Omschrijving: Model van een sluisdeur op een heifundering, op een grondplank. De sluisdeur heeft twee deuren, ieder bestaande uit een paar deuren die in een hoek van negentig graden met elkaar zijn verbonden. Eén deur sluit de sluisingang, de andere draait in een compartiment naast de sluisingang. Met de spui in deze laatste deur en de spui van het compartiment kan deze deur door de druk van het water bewogen worden; de andere deur draait vervolgens met hem mee.

Vervaardiging
Vervaardiger: modelmaker: anoniem, naar ontwerp van: Jan Blanken Jansz.
Plaats vervaardiging: Nederland
Datering: 1808
Fysieke kenmerken: hout en messing
Materiaal: hout messing
Afmetingen: model: h 29,5 cm. × b 44,1 cm. × d 30,5 cm. capsule: h 45 cm. × b 55 cm. × d 40 cm.

Toelichting
Dit model heeft mogelijk deel uitgemaakt van Jan Blankens privé-collectie. Het doel van de sluis was dat de deuren ongeacht de waterstand bediend konden worden. Jan Blankens claim op de uitvinding ervan en het hem in 1808 verleende octrooi, waardoor dit type sluis ook 'Blankensluis' genoemd werd, werden betwist door zijn collega A.F. Goudriaan, die de uitvinding toeschreef aan Jan ten Holt in 1777. Deze confrontatie liep uit tot het langdurigste en meest indringende conflict in het corps ingenieurs in de eerste helft van de negentiende eeuw. De Hollandse waterlinie werd in de eerste helft van de negentiende eeuw van dergelijke sluizen voorzien.

Onderwerp
Wanneer: 1755 - 1838
Wie: Jan Blanken Jansz.Adrianus François Goudriaan

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Дата
Источник http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.244804
Автор Rijksmuseum

Лицензирование

Creative Commons CC-Zero Этот файл доступен на условиях Creative Commons CC0 1.0 Универсальной передачи в общественное достояние (Universal Public Domain Dedication).
Лица, связанные с работой над этим произведением, решили передать данное произведение в общественное достояние, отказавшись от всех прав на произведение по всему миру в рамках закона об авторских правах (а также связанных и смежных прав), в той степени, которую допускает закон. Вы можете копировать, изменять, распространять, исполнять данное произведение в любых целях, в том числе в коммерческих, без получения на это разрешения автора.

Краткие подписи

Добавьте однострочное описание того, что собой представляет этот файл

Элементы, изображённые на этом файле

изображённый объект

image/jpeg

История файла

Нажмите на дату/время, чтобы посмотреть файл, который был загружен в тот момент.

Дата/времяМиниатюраРазмерыУчастникПримечание
текущий09:41, 8 декабря 2019Миниатюра для версии от 09:41, 8 декабря 20196496 × 4872 (2,58 МБ)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Model van een sluisdeur<br>'''Objecttype:''' demonstratiemodel <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-990<br>'''Omschrijving:''' Model van een sluisdeur op een heifundering, op een grondplank. De sluisdeur heeft twee deuren, ieder bestaande uit een paar deuren die in een hoek van negentig graden met elkaar zijn verbonden. Eén deur sluit de sluisingang, de andere draait in een compartiment...

Нет страниц, использующих этот файл.

Метаданные