Обсуждение:Содоку

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

Содоку - хвороба від укусу щурів; іноді мишей , кішок , собак , які заражаються від щурів. Збудник - Spirillum minus Carter , 1987 ( Spirochaeta morsus muris ) , Treponema japonicum , Spirocheaeta sodoku та ін Товста , коротка спірили в 2-3 завитка , забезпечена пучком джгутиків , розташованих бітермінально . Рухи стрімкі, подібні з рухами вібріона . Патогенна для білих мишей , щурів і морських свинок. Спірили викликають некроз і запальну реакцію в місці укусу і поширюючись по лімфатичних шляхах , викликають регіональний лімфаденіт . Надалі гематогенно заносяться у внутрішні органи і вражають нирки , надниркові залози , яєчники , печінка і мозкові оболонки .

Зараження відбувається при укусах . Спірили потрапляють в ранку зі слиною хворих тварин. Інкубаційний період триває 10-14 днів , можуть бути коливання від 3 днів до 2 місяців. Початок хвороби раптове , іноді йому передує короткий продромальний період . З'являється озноб , температура підвищується до 39-41 ° С , посилюються болі в місці укусу , нерідко виникає інфільтрат , який покривається виразками . Відзначаються сильні м'язові болі , психічне збудження . Температура тримається 3-5 днів після чого падає. Через 2-3 дні слід новий напад , що змінюється апраксией , і т. д. З другого або третього нападу з'являється поліморфний висип , міозити , артрити , запальні явища слизових рота і очей. Число нападів досягає 4-10 , у тривалих випадках розвивається анемія і кахексія . Хвороба добре піддається сальварсанотерапіі ; неліковані випадки дають летальність близько 10 %.

Резервуар інфекції - щури , у яких хвороба набуває затяжного перебігу . Спірили виявляються в гострій стадії захворювання в крові , пізніше в тканинах і органах , в слизовій оболонці рота , виділяються зі слиною. Крім того спонтанні захворювання виявлені у мишей , кішок , собак які заражаються від щурів. У Японії , де хвороба зустрічається частіше , хранителями інфекції є полівки .

Захворювання поширене повсюдно , але зустрічається рідко , у вигляді спорадичних випадків . Уражається в основному міське населення .

Лабораторна діагностика базується на мікроскопічних дослідженнях і зараженні сприйнятливих тварин. Спірили добре видно при мікроскопії в темному полі , але можуть бути виявлені і в забарвлених мазках .--193.104.85.214 08:19, 9 ноября 2013 (UTC)S&M[ответить]