Обсуждение:Родниковка (Черкасская область)

Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Перейти к навигации Перейти к поиску

РОДНИКІВКА (до 1946 року — Війтівка) — село, центр сільської Ради. Розташована у верхній течії річки Кам’янки (притока Уманки), за 10 км на північ від районного центру та залізничної станції Умань і за 2 км від автошляху Київ—Одеса. Населення — 2578 чоловік.

В селі розміщене господарство «Родниківка» Уманського сільськогосподарського інституту, яке організувалося в 1961 році на базі колгоспу ім. Т. Г. Шевченка. За господарством закріплено 3347 га сільськогосподарських угідь, у т. ч. 2846 га орної землі. Тут вирощують елітне насіння зернових і бобових культур, цукрові буряки, розвинене м’ясо-молочне тваринництво, городництво та садівництво. Провадиться науково-дослідна робота. З допоміжних підприємств є млин, олійниця, ремонтно-технічна майстерня.

У Родниківці працюють 2 середні школи (загальноосвітня та районна заочна), будинок культури, бібліотека з фондом 10,3 тис. книг, кіноустановка, фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий комбінат, стадіон, філія зв’язку, ощадна каса, 2 магазини, їдальня, чайна, З кіоски, 2 майстерні — швейна і ремонту взуття.

2 партійні організації об’єднують 66 комуністів, 2 комсомольські — 90 членів ВЛКСМ.

За успіхи в праці 82 трудівники удостоєні урядових нагород.

Війтівка відома з XVIII століття.

У Великій Вітчизняній війні брали участь 365 жителів села, з них 173 — полягли смертю хоробрих за Батьківщину, 116 — нагороджені орденами й медалями. 1953 року на братській могилі встановлено пам’ятник визволителям села від фашистських загарбників.

Родом з села Г. П. Бевз — кандидат математичних наук. Г. П. Опалко — кандидат сільськогосподарських наук. В селі народився А С. Хуторян (літературний псевдонім — Антон Лісовий, 1892—1955) —український радянський письменник.

В Родниківці здавна поширений декоративний розпис внутрішніх стін хат. Жителька села Я. О. Гоменюк славиться розмальовуванням хат квітками (ця традиція існує й досі в багатьох селах району). В липні 1969 року в Київському музеї ім. Т. Г. Шевченка експонувалося понад сто праць Я. О. Гоменюк та її сестри Софії. Високу оцінку самобутньому таланту сестер дали народний художник СРСР, заслужений діяч мистецтв М. Г. Дерегус та інші митці. В книзі відгуків є такий запис: «Спасибі тій землі, що народила Вас, Ярино і Софіє Гоменюк! Ви самі не знаєте, хто ви є для нас, художників! І. Кавалерідзе».

На території та поблизу Родниківки виявлено залишки 2 поселень трипільської культури, 2 — доби бронзи, одного — зарубинецької та 4 — черняхівської культур.