Рас-ель-ханут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рас-ель-ханут

Рас-ель-ханут (араб. راس الحانوت‎, буквально — «голова крамниці») — суміш спецій, яка використовується у магрибській кухні, також популярна й в Середземномор'ї. Іноді називається «марокканським карі».

Склад[ред. | ред. код]

Буквальний переклад назви суміші з арабської (голова крамниці) означає, що до її складу входять найкращі спеції, доступні в крамниці[1]. Втім, залежно від магазину, компанії чи родини її склад може дещо відрізнятися. Суміш зазвичай складається з понад десятка спецій у різних пропорціях. Загальновживаними є кардамон, кумин, гвоздика, кориця, мускатник, духмяний перець, сухий імбир, перець чилі, насіння коріандру, чорний перець, солодка і гірка паприка, пажитник і суха куркума.

В деяких регіонах додають ягоди ясена, їстівний смикавець, малегету, корінь ірису, вітекс священний, перець кубеба, сушені бутони троянд, насіння фенхелю або анісу, калган, довгий перець. Інколи додаютьсясіль або цукор. У Марокко деякі власники магазинів додають до суміші перетерті сухі шпанські мушки (відомі як кантариди).

Приготування[ред. | ред. код]

Упаковка марроканського рас-ель-хануту

Складники за різними рецептами подрібнюють окрема, разом, підсмажують перед подрібненням. Часто продається вже у варіанті придатному для застосування.

Використання[ред. | ред. код]

Застосовується в багатьох солоних стравах, іноді натирається на м'ясо або рибу або перемішується з кускусом, макаронами або рисом, додається до берберського таджина, шорви, алжирської страви штітха, марокканської мрузії, часто застосовується до страв під час святкування Курбан-байраму.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Ras el hanout" [Архівовано 16 жовтня 2017 у Wayback Machine.] at bbc.com (retrieved 3 August 2016)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jill Norman, Les Épices, Paris, éd. Hatier, 1991.
  • Tong Kwee Lim, Edible medicinal and non medicinal plants, vol. 11 : Modified stems, roots, bulbs, Springer, 2016, 392 p. (ISBN 978-3-319-26062-4)